Coober Pedy – Město v podzemí

Coober Pedy je město nacházející se v Jižní Austrálii, asi 846 kilometrů severozápadně od Adelaide. Je známé jako „hlavní světové opencut (těžební jámy) opálové oblasti“. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších opálových nalezišť na světě.

Co je však výjimečné na Coober Pedy, je způsob, jakým zdejší obyvatelé žijí. Důvodem je extrémní klima s vysokými teplotami a nedostatkem vody. V důsledku toho mnoho obyvatel se rozhodlo vybudovat své domovy pod zemí. Většina domů v Coober Pedy je vytesána do pískovce a je známá jako „dugout houses“ (doslova „domy vytesané do země“).

Tyto podzemní domy poskytují přirozenou izolaci před horkem, chrání obyvatele před extrémními teplotami a poskytují úkryt před přírodními vlivy, jako jsou písečné bouře. Mnoho z těchto domů je vybaveno veškerými moderními vymoženostmi, jako jsou elektrická energie, voda a kanalizace.

Coober Pedy je také proslulé svými opálovými dolovými aktivitami. Mnoho obyvatel města se živí těžbou, opracováním a prodejem opálů. Město má také opálové muzeum, kde lze vidět vzácné a krásné kusy opálu.

Kromě toho je Coober Pedy také turistickou atrakcí, protože nabízí jedinečný zážitek života v podzemním prostředí a fascinující kulturní atmosféru. Navštěvníci mohou prozkoumat opálová pole, prohlédnout si podzemní kostely, hotely a dokonce i podzemní golfové hřiště.

Coober Pedy je tedy městem, které je proslulé svými opály a způsobem života pod zemí, což ho činí unikátním a zajímavým cílem pro turisty i zvídavé cestovatele.




Nedávné příspěvky

První český bombardér Dreadnought No.1

Dreadnought No.1 nebyl mohutný bitevník brázdící oceány, ale spíše průkopník českého letectví. Pojďme se podívat na tento unikát, který se…

Potká medvěd zajíce a ten mu říká:

Potká medvěd zajíce a ten mu říká: "Čau medvěde, pozdravuje tě Hroutil." "Jakej Hroutil?" "Ten co ti pinďourem kroutil!" Zajíc…

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu v Praze a říká: "Milé děti, kdo mi zazpívá písničku, dostane dáreček a kdo mi…

Vědce porazilo auto a řidič

Vědce porazilo auto a řidič ujel. Policista, který vědce vyslýchá, se ptá: “Pane, zapamatoval jste si alespoň jeho espézetku?” –…

Časopis “Květy” vytiskl kviz

Časopis “Květy” vytiskl kviz “Jak známe ženy”. Zvítězil Pepíček Novák, 10 let. Rozčilený čtenář zaslal dopis: “Je to směšné! Je…