Landkreuzer P. 1000 Ratte – německý supertank

Landkreuzer P. 1000 Ratte byl nacistickým projektem vývoje velmi velkého tanku během druhé světové války. Německý inženýr a konstruktér Ferdinant Porsche představil tento návrh v roce 1942. Celkovým cílem bylo vytvořit obrovský obrněný stroj, který by mohl sloužit jako mobilní pevnost, schopná prolomit obranné linie nepřátelských sil a zapříčinit strach mezi spojeneckými jednotkami.

Specifikace návrhu Landkreuzer P. 1000 Ratte:

Rozměry: Ratte měl být obrovským tankem, jehož délka by dosahovala kolem 35 metrů, šířka okolo 14 metrů a výška kolem 11 metrů. Vážil by kolem 1 000 tun, což ho činilo největším tankem v historii.

Výzbroj: Návrh zahrnoval hlavní dělo ráže 280 mm, které by mohlo ničit pevné obranné stavby a budovy. Měl také být vybaven menšími děly a protiletadlovými kanóny.

Posádka: Plánovaná posádka se pohybovala od 22 do 30 členů, včetně mechaniků, střelců a komunikačního personálu.

Pohonný systém: Pohon měl zajišťovat elektrický pohon z dieselových motorů a elektromotorů.

Pancéřování: Pancéřování mělo být silné až 250 mm, což bylo dostatečné na ochranu před většinou tehdejších zbraní.

Projekt Landkreuzer P. 1000 Ratte však narazil na mnoho praktických problémů a výzev:

Logistika: Vyrobit tak obrovské vozidlo bylo technicky náročné a vyžadovalo by velké množství materiálu a pracovní síly.

Mobilnost: Kvůli své obrovské velikosti byl Ratte náchylný k technickým poruchám a nemohl by se snadno pohybovat po nerovném terénu.

Doprava: Doprava takto velkého tanku by byla velmi komplikovaná a vyžadovala by speciální vozidla a infrastrukturu.

Palivo: Spotřeba paliva by byla enormní a zásobování palivem by bylo obtížné.

Účinnost: Vzhledem k nákladům a náročnosti na výrobu byl Ratte považován za příliš extrémní řešení a jeho výhody by nejspíše nepřevýšily náklady a komplikace spojené s jeho provozem.

Kvůli těmto problémům a průběhu války se projekt Landkreuzer P. 1000 Ratte nikdy nedostal dál než do fáze návrhu a modelů. Byl zrušen v roce 1943 a nikdy nebyl postaven ani nasazen do bojových akcí. Přesto zůstává fascinujícím příkladem nacistického vizionářství a extrémního konstruktérského myšlení během druhé světové války.




Nedávné příspěvky

První český bombardér Dreadnought No.1

Dreadnought No.1 nebyl mohutný bitevník brázdící oceány, ale spíše průkopník českého letectví. Pojďme se podívat na tento unikát, který se…

Potká medvěd zajíce a ten mu říká:

Potká medvěd zajíce a ten mu říká: "Čau medvěde, pozdravuje tě Hroutil." "Jakej Hroutil?" "Ten co ti pinďourem kroutil!" Zajíc…

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu v Praze a říká: "Milé děti, kdo mi zazpívá písničku, dostane dáreček a kdo mi…

Vědce porazilo auto a řidič

Vědce porazilo auto a řidič ujel. Policista, který vědce vyslýchá, se ptá: “Pane, zapamatoval jste si alespoň jeho espézetku?” –…

Časopis “Květy” vytiskl kviz

Časopis “Květy” vytiskl kviz “Jak známe ženy”. Zvítězil Pepíček Novák, 10 let. Rozčilený čtenář zaslal dopis: “Je to směšné! Je…