Lithopedion

Lithopedion, neboli zkamenělé dítě, je vzácný a fascinující jev, který se vyskytuje u mimoděložního těhotenství. Jedná se o plod, který zemřel a následně zvápenatěl v břišní dutině matky.

Lithopedion vzniká v případě, že se plod uhnízdí mimo dělohu, nejčastěji v břišní dutině. V tomto případě plod nemá dostatek prostoru pro růst a vývoj a dochází k jeho odumření. Tělo matky se pak snaží chránit před infekcí z mrtvé tkáně a postupně ji obaluje vápenatými vrstvami.

V mnoha případech lithopedion nezpůsobuje žádné symptomy a může být objeven náhodou při lékařském vyšetření. V jiných případech se mohou objevovat symptomy jako bolest břicha, nadýmání, nevolnost a zvracení.

Lithopedion se diagnostikuje pomocí zobrazovacích metod, jako je ultrazvuk, rentgen nebo CT vyšetření.

Způsob léčby lithopedionu závisí na jeho velikosti a umístění. V případě malých lithopedion, které nezpůsobují žádné symptomy, se v mnoha případech volí konzervativní přístup a pacientka je pouze sledována. V případě větších lithopedion, které způsobují symptomy, je nutná operace k jejich odstranění.

Riziko vzniku lithopedionu se zvyšuje u žen, které:

  • Mají v anamnéze mimoděložní těhotenství
  • Trpí zánětlivým onemocněním pánevních orgánů
  • Podstoupily operaci vaječníků nebo vejcovodů
  • Užívají hormonální antikoncepci


Neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak zabránit vzniku lithopedionu. Ženy, které jsou ohroženy, by měly pravidelně navštěvovat svého lékaře a podstupovat preventivní vyšetření.

Lithopedion je známý již od starověku. Existují záznamy o případech lithopedionu z Egypta, Řecka a Říma. V roce 1582 byl v Anglii popsán případ ženy, která žila s lithopedionem v břišní dutině po dobu 46 let.

Lithopedion je vzácný a fascinující jev, který může mít vážné následky pro zdraví ženy. Včasná diagnóza a léčba jsou klíčové pro prevenci komplikací.




Nedávné příspěvky

První český bombardér Dreadnought No.1

Dreadnought No.1 nebyl mohutný bitevník brázdící oceány, ale spíše průkopník českého letectví. Pojďme se podívat na tento unikát, který se…

Potká medvěd zajíce a ten mu říká:

Potká medvěd zajíce a ten mu říká: "Čau medvěde, pozdravuje tě Hroutil." "Jakej Hroutil?" "Ten co ti pinďourem kroutil!" Zajíc…

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu v Praze a říká: "Milé děti, kdo mi zazpívá písničku, dostane dáreček a kdo mi…

Vědce porazilo auto a řidič

Vědce porazilo auto a řidič ujel. Policista, který vědce vyslýchá, se ptá: “Pane, zapamatoval jste si alespoň jeho espézetku?” –…

Časopis “Květy” vytiskl kviz

Časopis “Květy” vytiskl kviz “Jak známe ženy”. Zvítězil Pepíček Novák, 10 let. Rozčilený čtenář zaslal dopis: “Je to směšné! Je…