Nejmenší obydlený ostrov na světě

Nejmenší obydlený ostrov na světě je pravděpodobně Bishop Rock, který se nachází v Atlantském oceánu u jihozápadního pobřeží Anglie. Bishop Rock je součástí Scillyských ostrovů (Scilly Isles) a patří k Anglii. Bishop Rock je známý svou mimořádnou malou rozlohou, která činí pouhých 46 metrů čtverečních. Tato malá plocha jej činí jedním z nejmenších obydlených ostrovů na světě. Ostrov Bishop Rock je výrazný tím, že na něm stojí maják, který byl postaven již v 19. století. Maják byl vybudován jako navigační věž, aby sloužil jako varování pro lodě v blízkosti nebezpečného útesu. Vzhledem k jeho důležité roli ve světovém námořním provozu byl tento malý ostrov osídlen, aby udržoval a obsluhoval maják personál.

Historie majáku na Bishop Rock sahá do 19. století. První maják na tomto místě byl postaven v letech 1847 až 1858. Bohužel, ten byl zničen bouří v roce 1850, než byl dokončen. V roce 1851 byl postaven provizorní maják, který sloužil, dokud nebyl nový maják dokončen. Ten byl navržen a postaven Jamesem Walkerem, prominentním inženýrem a architektem majáků své doby. Nový maják byl uveden do provozu v roce 1858 a dodnes stojí jako impozantní stavba, která slouží námořní dopravě.

Maják na Bishop Rock je známý svou pozoruhodnou konstrukcí a svou polohou na extrémně malém ostrově. Stojí na betonové základně, která byla postavena tak, aby odolala náporu bouří a silného oceánského vlnobití. Vzhledem k neustálému ohrožení špatným počasím je Bishop Rock majákem s nejdelší nepřetržitou historií svého druhu v Anglii.

Samotný ostrov je jen skalnatý útes, který je těžko přirozeně obyvatelný. Nicméně na ostrově je uměle vybudovaná plošina, která slouží jako místo, kde může personál majáku žít a pracovat. Plošina byla rozšířena a vylepšena během let, aby zajistila lepší podmínky pro život a práci na tak odlehlém místě.

Bishop Rock je jedinečný tím, že na něm nejsou žádné trvalé civilní osady nebo komunity. Lidé zde žijí pouze v souvislosti s provozem a údržbou majáku. Maják a jeho obsluha jsou důležité pro bezpečnost námořní dopravy v této části Atlantského oceánu, a proto je tato odlehlá lokalita stále obydlena.

Ostrov Bishop Rock a jeho maják jsou známé mezi námořníky a turisty. Z důvodu své odlehlosti a extrémního počasí je však přístup k ostrovu omezen a návštěvníci si mohou pouze prohlédnout maják z dálky při plavbě kolem Scillyských ostrovů. Přesto Bishop Rock zůstává jedinečným a významným místem na mapě světových majáků a je známkou lidského úsilí zajistit bezpečnost námořní dopravy v těchto náročných oceánských podmínkách.

Nedávné příspěvky

První český bombardér Dreadnought No.1

Dreadnought No.1 nebyl mohutný bitevník brázdící oceány, ale spíše průkopník českého letectví. Pojďme se podívat na tento unikát, který se…

Potká medvěd zajíce a ten mu říká:

Potká medvěd zajíce a ten mu říká: "Čau medvěde, pozdravuje tě Hroutil." "Jakej Hroutil?" "Ten co ti pinďourem kroutil!" Zajíc…

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu v Praze a říká: "Milé děti, kdo mi zazpívá písničku, dostane dáreček a kdo mi…

Vědce porazilo auto a řidič

Vědce porazilo auto a řidič ujel. Policista, který vědce vyslýchá, se ptá: “Pane, zapamatoval jste si alespoň jeho espézetku?” –…

Časopis “Květy” vytiskl kviz

Časopis “Květy” vytiskl kviz “Jak známe ženy”. Zvítězil Pepíček Novák, 10 let. Rozčilený čtenář zaslal dopis: “Je to směšné! Je…