Největší chobotnice na světě

Krakatice obrovská (Mesonychoteuthis hamiltoni) je bezpochyby jedním z nejmajestátnějších a nejzáhadnějších tvorů na Zemi. Jako největší bezobratlý živočich na naší planetě uchvacuje svou impozantní velikostí a skrytým životem v hlubinách oceánů.

Délka těla krakatice obrovské bez ramen se obvykle pohybuje mezi 3 a 5 metry, ale může dosáhnout až neuvěřitelných 13 metrů s rozpětím ramen. Oči o průměru tenisového míče a mohutný zobák, ostrý jako břitva, dodávají tomuto gigantovi hrozivý vzhled. Jeho mohutná ramena pokrytá ostrými přísavkami mu umožňují lovit i velkou kořist, jako jsou ryby, krill a další bezobratlí.

Krakatice obrovská obývá hluboké oceánské vody v rozmezí 300 až 1 000 metrů, ale existují záznamy o jejich výskytu i v hloubce 6 000 metrů. Vzhledem k nehostinnému prostředí a obtížnému pozorování je o jejich životě známo jen málo. Vědci se domnívají, že jsou to samotáři, kteří se živí lovem v noci a během dne odpočívají v úkrytech na mořském dně.

Jedním z nejzajímavějších aspektů krakatice obrovské je její bioluminescenční schopnost. Dokáže vytvářet světlo pomocí speciálních orgánů zvaných fotofory. Toto světlo slouží pravděpodobně k lákání kořisti, k signalizaci partnerům nebo k osvětlení okolního prostředí.

Krakatice obrovská hraje důležitou roli v oceánském ekosystému. Je klíčovým predátorem, který pomáhá regulovat populace jiných živočichů. Její trus navíc přispívá k obohacování mořského dna o živiny.

Vzhledem k odlehlosti a skrytému způsobu života je krakatice obrovská pro člověka jen zřídka k vidění. Většina informací o tomto fascinujícím druhu pochází z nálezů uhynulých jedinců na pobřeží nebo z pozorování pomocí ponorek a dálkově ovládaných kamer.

I když je o krakatici obrovské stále mnoho neznámého, jedno je jisté: tato mohutná a tajemná bytost představuje fascinující ukázku síly a rozmanitosti života v hlubinách oceánů.

Nedávné příspěvky

První český bombardér Dreadnought No.1

Dreadnought No.1 nebyl mohutný bitevník brázdící oceány, ale spíše průkopník českého letectví. Pojďme se podívat na tento unikát, který se…

Potká medvěd zajíce a ten mu říká:

Potká medvěd zajíce a ten mu říká: "Čau medvěde, pozdravuje tě Hroutil." "Jakej Hroutil?" "Ten co ti pinďourem kroutil!" Zajíc…

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu

Přijde Mikuláš do Jedličkova ústavu v Praze a říká: "Milé děti, kdo mi zazpívá písničku, dostane dáreček a kdo mi…

Vědce porazilo auto a řidič

Vědce porazilo auto a řidič ujel. Policista, který vědce vyslýchá, se ptá: “Pane, zapamatoval jste si alespoň jeho espézetku?” –…

Časopis “Květy” vytiskl kviz

Časopis “Květy” vytiskl kviz “Jak známe ženy”. Zvítězil Pepíček Novák, 10 let. Rozčilený čtenář zaslal dopis: “Je to směšné! Je…