Největší dělo na světě

Největší dělo na světě je kanón Dora, známý také jako Gustav, byl konstruován a vyráběn německou firmou Krupp AG. Měl sloužit k ničení těžce opevněných cílů, jako byly pevnosti a opevněné linie. Kanón Dora byl součástí německého plánu na dobývání a ničení opevněných pozic během druhé světové války.

Kanón měl ráži 80 cm (31,5 palce) a byl schopen střelby obrovských projektilů. Hmotnost jednoho z těchto projektily dosahovala až 7,1 tuny. Byl to největší kanón své doby a dosahoval dostřelu až 47 kilometrů (29 mil). Sestavení a nasazení tohoto děla bylo obrovskou logistickou výzvou, protože vyžadovalo přepravu po železnici a rozložení na místě určení.

Celková délka kanónu Dora činila 47,3 metru (155 stop), s délkou hlavně dosahující 32,5 metru (106 stop). Hmotnost děla činila kolem 1350 tun. Jeho obsluha se skládala z týmu 500 mužů, kteří byli zodpovědní za přípravu, nabíjení a zaměřování děla.

Kanón Dora byl poprvé nasazen během obléhání pevnosti Sevastopol na Krymu v roce 1942. Později byl přemístěn a použit při obléhání Leningradu. Přes svou obrovskou sílu a ničivou sílu nebyl kanón Dora příliš efektivní, protože byl zranitelný vůči náletům letadel a byl obtížně přesunovatelný. Byl také náchylný k poruchám, což znamenalo, že jeho výstřely byly omezené.

Přestože kanón Dora nebyl v praxi příliš účinný, jeho obrovská velikost a síla z něj činí jedno z nejznámějších a nejimpresivnějších děl v historii válečné techniky. Dnes se jedno z těchto děl nachází v Muzeu vojenské techniky v ruském městě Kúbinka, kde může být obdivováno veřejností.

Nedávné příspěvky

Když si jeptiška ve venkovské hospodě

Když si jeptiška ve venkovské hospodě dávala už třetího frťana, všichni štamgasti jen zírali. Dokonce začali mít připomínky. Otočila se…

Setkají se dva podnapití páni

Setkají se dva podnapití páni na WC u pisoárů. Jeden močí a chce si prdnout. V tom sa posere a…

Jeden opilec se takhle potácel

Jeden opilec se takhle potácel po hlavní ulici v menším městečku. Nějak se mu podařilo se vydrápat po schodech kostela.…

Sedí děda v hospodě, už dost opilý

Sedí děda v hospodě, už dost opilý, kouká na hodinky a zjistí, že už měl být dávno doma. Tak se…