Největší jeskyně na světě

V srdci vietnamského národního parku Phong Nha-Ke Bang se nachází jeskyně Son Doong, která uchvacuje svojí ohromující velikostí a dělá z ní královnu jeskynního světa. Objevena teprve v roce 1990, tato jeskyně brzy překonala všechny rekordy a stala se senzací mezi speleology i dobrodruhy.

Son Doong si vysloužila přezdívku „jeskyně mrakodrapů“, a to z dobrého důvodu. Její rozměry jsou ohromující: délka 9 kilometrů, šířka až 150 metrů a výška dosahující 200 metrů. Do jeskyně by se vešel celý newyorský Manhattan včetně mrakodrapů!

Uvnitř jeskyně se rozprostírá fascinující svět plný bizarních skalních útvarů, kaskádových jezer a bujných pralesů, které žijí i v hlubinách jeskyně díky slunečním paprskům pronikajícím otvory v stropě. Prozkoumávání Son Doong je jako cesta do pravěkého světa, kde se zastavil čas a vládne jen ticho a majestátnost přírody.

Návštěva Son Doong není pro slabé povahy. Prohlídka jeskyně vyžaduje několikadenní trek v náročném terénu a zdolávání překážek, jako jsou lanové mosty a strmé schody. Odměnou za vynaložené úsilí je však nezapomenutelný zážitek z fascinujícího a jedinečného podzemního světa.

Vzhledem k křehkému ekosystému jeskyně je počet návštěvníků přísně regulován. Pouze 240 turistů ročně má tu čest spatřit krásu Son Doong na vlastní oči. Prohlídky je nutné si rezervovat s velkým předstihem, i dva roky dopředu.

Jeskyně Son Doong je nejen přírodním divem, ale i symbolem snahy Vietnamu o ochranu životního prostředí. Národní park Phong Nha-Ke Bang, ve kterém se jeskyně nachází, je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a jeho ochrana je prioritou vietnamské vlády.

Son Doong je připomínkou toho, že i v dnešním světě stále existují neprobádaná a tajemná místa, která dokáží uchvátit lidskou představivost. Objev této jeskyně nám otevírá dveře do skrytého světa pod zemí a ukazuje nám sílu a krásu přírody v její nejčistší podobě.

Nedávné příspěvky

Jak technologie mění svět

Chcete vědět, jak technologie ovlivňuje náš každodenní život? Od chytrých telefonů až po umělou inteligenci, toto video vám ukáže, jakým…

Víš, jak ulovit krokodýla?

Víš, jak ulovit krokodýla? Není to zrovna jednoduché, potřebovat na to budeš rybářský prut, aritmetické tabulky z matematiky, deku, dvě…

Do komunistického Československa se přijede

Do komunistického Československa se přijede učit mladý Afričan. Když se má vrátit do své rodné země, noviny se ho vyptávají,…

Zajímali jste se někdy o to, proč vlak

Zajímali jste se někdy o to, proč vlak na kolejích drncá? Pojďme se na to zaměřit: Vlak, to je lokomotiva…

Archeolog vykopal kostru a po analýze

Archeolog vykopal kostru a po analýze hlásí na ústředí, že je stará 4 tisíce let a že zemřela na infarkt.…