Největší papoušek na světě

Největší papoušek na světě je hyacintový ara (Anodorhynchus hyacinthinus). Dorůstá až do délky 1 metru a váží kolem 1,5 až 2,8 kg. Tento druh papouška je endemickým druhem v Jižní Americe, zejména v Brazílii, Bolívii a Paraguayi.

Hyacintový ara má charakteristickou tmavě modrou barvu peří, která se vyskytuje na jeho hlavě, krku a zápěstích. Zbytek těla je pokrytý světlejším modrým peřím s nádechem šedé barvy. Má také velký a silný zobák, který mu pomáhá rozlousknout tvrdé plody, na kterých se živí. Hyacintoví aras jsou výborní letci a mohou dosáhnout rychlosti až 56 km/h.

Tito papoušci jsou velmi společenští a žijí v párech nebo menších skupinách. Komunikují mezi sebou různými způsoby, včetně hlasitého křiku, což je známka jejich silného hlasu a zpěvných schopností. Hyacintoví aras jsou také velmi inteligentní a mají schopnost naučit se mnoho slov a frází.

Bohužel, hyacintoví aras jsou velmi ohrožený druh a v přírodě se stávají stále vzácnějšími. Mezi hlavní hrozby patří ztráta přirozeného prostředí v důsledku odlesňování a rozšiřování zemědělských ploch, pytláctví a obchodování s divokými zvířaty. Z tohoto důvodu jsou hyacintoví aras chráněni mezinárodními dohodami a jsou aktivně sledováni ochranářskými organizacemi, které se snaží chránit tento ohrožený druh.

Nedávné příspěvky

Když si jeptiška ve venkovské hospodě

Když si jeptiška ve venkovské hospodě dávala už třetího frťana, všichni štamgasti jen zírali. Dokonce začali mít připomínky. Otočila se…

Setkají se dva podnapití páni

Setkají se dva podnapití páni na WC u pisoárů. Jeden močí a chce si prdnout. V tom sa posere a…

Jeden opilec se takhle potácel

Jeden opilec se takhle potácel po hlavní ulici v menším městečku. Nějak se mu podařilo se vydrápat po schodech kostela.…

Sedí děda v hospodě, už dost opilý

Sedí děda v hospodě, už dost opilý, kouká na hodinky a zjistí, že už měl být dávno doma. Tak se…