Pěticípá hvězda pevnost Bourtange

Pevnost Bourtange je jedinečná památka na osmdesátiletou válku v Nizozemsku. Byla postavena v roce 1593 na příkaz Viléma Tichého, aby chránila jedinou silnici mezi Německem a městem Groningen, kterou kontrolovali Španělé. Pevnost byla postavena na místě původní vesnice, která byla zničena Španěly v roce 1580. Pevnost Bourtange je pěticípá hvězda obehnaná vodními příkopy a hradbami. V centru pevnosti se nachází náměstí Marketplein s kostelem, radnicí a dalšími historickými budovami. V pevnosti se také nachází muzeum, které přibližuje historii pevnosti a osmdesátileté války. Pevnost Bourtange je jednou z nejlépe zachovaných pevností svého druhu v Evropě. V roce 1995 byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Historie pevnosti Bourtange
Pevnost Bourtange byla postavena v roce 1593 na příkaz Viléma Tichého, který byl v té době vůdcem Nizozemské republiky. Pevnost byla postavena na místě původní vesnice, která byla zničena Španěly v roce 1580. Pevnost byla postavena podle nejmodernějších vojenských poznatků té doby. Byla obehnána vodními příkopy a hradbami ve tvaru pěticípé hvězdy. V centru pevnosti se nacházelo náměstí Marketplein s kostelem, radnicí a dalšími historickými budovami. Pevnost Bourtange byla důležitou součástí obrany Nizozemské republiky v osmdesátileté válce. Pevnost byla několikrát obléhána Španěly, ale nikdy nebyla dobyta.

Po osmdesátileté válce
Po skončení osmdesátileté války v roce 1648 ztratila pevnost Bourtange svůj strategický význam. Pevnost byla využívána jako vojenská základna až do roku 1851, kdy byla přeměněna na civilní osadu. V roce 1951 byla pevnost Bourtange vyhlášena národní kulturní památkou. V roce 1995 byla pevnost zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Pevnost Bourtange dnes
Dnes je pevnost Bourtange živým muzeem. V pevnosti se nachází muzeum, které přibližuje historii pevnosti a osmdesátileté války. V pevnosti se také nachází několik historických budov, které jsou přístupné veřejnosti. Pevnost Bourtange je oblíbenou turistickou atrakcí. Každoročně ji navštíví tisíce návštěvníků z celého světa.





Nedávné příspěvky

Nejrychlejší auto na světě

V žebříčku nejrychlejších aut světa kraluje Bugatti Chiron Super Sport 300+. Tento francouzský supersport dokázal pokořit hranici 490 km/h a…

Ledová jáma Yakhchāl

Yakhchāl, v překladu "ledová jáma", je starobylá stavba používaná v Persii k uchovávání ledu a sněhu po celý rok. Tyto…